San Gimignano, stad met de mooie torens

De middeleeuwse stad San Gimignano, UNESCO Werelderfgoed, ligt boven op een heuvel in het hart van Toscane in de provincie Siena. De stad is bekend om zijn silhouet van torens. Van de oorspronkelijke 72 torens hebben door de eeuwen heen, na oorlogen en natuurrampen, er 14 het overleefd. De torens werden tussen de 12de en 14de eeuw door rijke families gebouwd en deden dienst als woning en versterking, maar stonden ook symbool voor macht. Ze zijn de trots van de stad. In 1282 werd er zelfs een wet aangenomen die de afbraak van gebouwen verbood tenzij er een mooiere voor in de plaats kwam.

San Gimignano ontstond in de 11de en 12de eeuw. Vlak langs de ommuurde stad ligt de Via Francigena, een van de pelgrimwegen in de middeleeuwen. Langs deze weg trokken ontelbare pelgrims uit heel Europa naar Rome. Tegenwoordig trekt de stad toeristen uit heel de wereld vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. Geen bezoek aan Toscane is compleet zonder door de straten van deze prachtige stad te hebben gelopen. Langs de straatjes staan huizen in goudgele steen. Het historisch centrum is compact en daarom makkelijk te voet te ontdekken. Wij maakten er een dagtrip van net als de vele andere bezoekers.

Het ‘middeleeuwse Manhattan’ heeft een paar toegangspoorten en alle straten leiden naar het hoogste punt van San Gimignano. Hier bevinden zich de twee belangrijkste pleinen, Piazza della Cisterna en de Piazza Duomo. De Piazza della Cisterna is vernoemd naar de bron, die de bewoners van water voorzag. Rondom het plein staan oude palazzi en torenhuizen. In de middeleeuwen werden hier markten en stadsfeesten gehouden.

Op de Piazza del Duomo staat de romaanse kerk Collegiata, gedateerd uit de 11de eeuw en heeft prachtige fresco’s. Aan het plein staan de twee bekende torens die San Gimignano symboliseren. De oudste is Rognosa en de hoogste is Torre Grossa, 54 meter hoog, die te bezichtigen is. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op San Gimignano en het omliggende Toscaanse platteland.

Foto: @dejalanuit
Foto: @jakobnoc
Foto: @jakobnoc

Tips:

  • Het Palazzo del Popolo bezit een waardevolle collectie schilderijen, kunstwerken en fresco’s uit de 13de en 15de
  • Museo Archeologico is een museum in een voormalig klooster.
  • Spezieria di Santa Fina is een van de oudste apotheken van Toscane.
  • Het Torture Museum.
  • Bezoek de Sant’Anostino kerk dat vanbinnen prachtig gedecoreerd is.
  • Bezoek de vesting Montestaffoli die in de 14de eeuw in de oudere stadsmuren is gebouwd. Nu staat er nog een toren die een mooi uitzicht over de stad biedt.
  • In de omgeving zijn tal van wijnkelders, waar je uitstekende wijnen van de streek kunt proeven.
  • Eet een traditioneel gerecht, zoals varkensvlees met saffraan aardappelen.
  • Proef het beste ijs van de wereld in Gelateria Dondoli aan de Piazza della Cisterna.

Ondanks zijn populariteit blijft San Gimignano een bezoek waard. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Italië. Wij hebben volop genoten van het stadje met haar prachtige architectuur, kunstschatten, het heerlijke eten en de uitstekende wijnen.

Klik hier voor meer Toscane

Foto’s @dejalanuit @jakobnoc