Lago di Garda ~ In de voetsporen van 007

Op 14 Maart 2014 zetten wij onze koffers neer. Bestemming Lago di Garda. Inmiddels zijn we acht maanden in Peschiera del Garda en hebben we dit paradijs goed leren kennen. De één houdt van het meer, voor de ander is het een plek om te vermijden. Beiden hebben gelijk. Het is er prachtig maar op sommige plaatsen in de zomer erg druk. Degene die het meer wil ontwijken nemen wij mee naar verborgen plekjes. Want er is ook een rustig en avontuurlijk Gardameer.

Limone sul Garda ~ Evening stroll

Aan de westoever scheurde 007 met zijn DB89 door de tunnel richting Trémosine. De route uit de Bond film ‘Quantum of Solace’ is hier opgenomen. We rijden dan wel niet in een DB9, maar in een degelijke Peugeot en een aanzienlijk aantal kilometers langzamer. De tocht blijft even mooi. We rijden door de Brasa Schlucht.

Wanneer je aan de westoever van het Gardameer omhoog kijkt zie je het pittoreske plaatsje Piève liggen, 350 meter loodrecht boven het Gardameer. Eeuwenlang lag hier een uiterst steil pad vanaf de haven naar boven, waar de bewoners met kolen, hout en tarwe naar boven moesten klauteren. Nu ligt er een verharde weg, maar het blijft opletten, want op sommige plaatsen is de weg zeer smal en is het bijna onmogelijk om elkaar te passeren. Aan het begin van de weg staat daarom ook aangegeven welke voertuigen toegelaten zijn.

We rijden vanaf Salò richting Trento. Een aantal kilometers voor Limone sul Garda zien we het verkeersbord met een afslag richting Tremosine. ‘Ja, deze moet het zijn’. John navigeert naar links en direct gaat de weg omhoog. Stijler en stijler. ‘Stop!’, we moeten eruit, want we hebben een prachtig panaroma over het Lago di Garda en dat moet natuurlijk op de lens vastgelegd worden. We vervolgen de route en we rijden door een smalle kloof van nauwelijk 2 meter breed. Af en toe moeten we stoppen om een tegenligger te laten passeren. Halverwege de route ligt het restaurant La Forra. ‘Gereserveerd’? vraagt de cameriere. Nee schudden we. De ober kijkt moeilijk, maar gelukkig, achteraan buiten op het terras is er een tafeltje vrij. Dat dit restaurant populair is, is snel merkbaar. In no time, zijn alle tafels gevuld. La Forra is niet voor niks populair onder de Italianen, want Ooo wat was de lunch buono. Volgende keer dus reserveren!

Huiveringwekkende terrassen.

Na onze Pranzo hijst de auto zich verder omhoog door de kloof naar Piève. In dit mooie plaatsje adverteren een aantal restaurants en hotels met de slogan ‘huiveringwekkende terrassen’. En geloof me, het is even schrikken wanneer je langs rotswanden van bijna 350 meter loodrecht omlaag naar het Gardameer kijkt. Het is net als op de top van de Eifeltoren staan, maar hier is de omheining te vergelijken met je trapleuning. Wanneer je daarvan bijgekomen bent, dan heb je ook wat: een waanzinnig uitzicht over het Gardameer.

Piève ~ Griezelterras

We rijden via Piève over de SP38 richting Tingale, naar Santuario di Montecastello. Rond 1458 zou er een verschijning hebben plaats gevonden van de heilige maagd Maria in de gedaante van een ster. De bedevaartskerk is ook een van de plaatsen met een mooi uitzicht over het Lago di Garda. Het heiligdom ligt prachtig gelegen op een hoge rots. Vanaf het kerkplein genieten we van een prachtig panorama over het meer. Het weer is zó helder, dat we Sirmione zien liggen.

Aan de oostoever van het Lago di Garda ligt één van de mooiste baaien: Punto San Vigilio. Een fascinerende plek op een landtong tussen Garda en Torri del Benaco. Hier wandelen we over een oude laan tussen eeuwenoude cypressen naar de prachtige Villa San Vigilio. Loop je door naar het einde, dan kun je genieten van een idyllische kleine haven met hotel, restaurant en een terras aan het water. Wij nemen een cappuccino en genieten van op en top Italië. Dit is echt een plek waar je volledig kunt onthaasten.

San Vigilio

Tip: neem een handdoek mee, want tegen betaling kun je hier de hele dag genieten en zwemmen in dit mooie stukje Gardameer.

Wij laten het zonnen en zwemmen voor wat het is en rijden door naar Torri del Benaco. Achter de muren van het oude kasteel ligt een sfeervol stadje, waar het lang zo druk niet is als in Bardolino, Lazise of Peschiera. De oude haven met zijn kleurrijke vissersboten is het middelpunt van het gezellige centrum. We lopen over de mooie boulevard en door de kleine straatjes en steegjes. Aan de boulevard langs het meer zijn een aantal terrasjes aangelegd boven het water, waar we ongestoord genieten van een pizza.

Vanuit Torri del Benaco kun je de helling van de Monte Baldo op, richting San Zeno di Montagna. Via vele slingerwegen kom je boven in het dorp uit met al zijn mooie villa’s. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Lago di Garda. Wij houden van de bergen en rijden via kronkelige weggetjes en dichte bossen verder de berg op. De Monte Baldo is een Italiaanse bergketen dat ligt aan de oostoever van het Gardameer. Indrukwekkend wanneer je hier rijdt, weinig tot geen toerist kom je hier tegen.

Tip: Wanneer je over de Monte Baldo rijdt, maak een stop bij de bedevaartskerk Santuoario Madonna delle Corona in Spiazzi. Je zal verbaasd staan.

Meer Lago di Garda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.