Going local met Tiziana in Fucecchio

Mijn naam is Tiziana Fierli en ik woon sinds mijn geboorte in Fucecchio. Het is de plaats waar de familie van mijn moeder vandaan komt. De familie van mijn vader komt uit Sinalunga, een streek vlakbij Siena.

Als kind wilde ik altijd al in een reisbureau werken, maar stapte in het familiebedrijf, een damesschoenenfabriek. Historisch gezien is Fucecchio een plaats vol leerlooierijen en fabrieken voor lederwaren. Maar het reizen zit in mijn bloed en ik bezocht veel verschillende plaatsen. Toen ik 20 jaar was bezocht ik IJsland, terwijl dat toen in die tijd niet zo gebruikelijk was om IJsland te bezoeken. Dingen veranderen in het leven en tegenwoordig komt de wereld naar mij toe, omdat ik een vakantiehuis verhuur in Torre, gemeente Fucecchio.

In Toscane is het gemakkelijk om een mooie dag te plannen. Voor mij is de perfecte dag om te beginnen in een cafébar. Ik neem wat tijd voor mezelf, lees de krant en praat met de barista over het laatste nieuws. ‘Pasta e cappa’ is de manier hoe een local een ontbijt nuttigt. De pasta heeft niets te maken met spaghetti, maar is eigenlijk een zoet gebakje en de cappa is een cappuccino.

Wanneer de espresso je wakker heeft gemaakt, hoef je alleen nog maar te beslissen wat te doen. Hoewel Fucecchio niet echt bekend is, ligt het midden in Toscane. Veel steden, dorpen en andere bezienswaardigheden zijn binnen een uur bereikbaar. Je kunt een dagtrip maken naar Florence, Pisa of Lucca. Breng een dag door aan de kust met zijn 20 km lange strand bij Versilia, om vervolgens een duik in het zwembad te nemen in La Scuola di Furio. Maak je je vervolgens klaar voor een aperitivo in Ritrovino di Caino en eet daarna een pizza of een bistecca fiorentina in Ferretto.

Veel bestemmingen zijn populair in Toscane, maar ik tip je graag andere, minder bekende plaatsen om een onvergetelijke tijd door te brengen. Mijn advies is ga weg van de gebaande paden en bezoek:

  • Fucecchio, mijn geboortestad. In het centrum, op de top van de heuvel, vind je een prachtig park waar je originele middeleeuwse torens kunt bewonderen.
  • Toiano, is nu bijna een woestijn. Volgens mij wonen er tegenwoordig nog maar 3 mensen. Het is een klein schattig dorp in de buurt van Pontedera, de thuisbasis van de Vespa-scooter van Piaggio.
  • Montefoscoli met de tempio di Minerva Medica. Een historisch gebouw met Griekse elementen gebouwd op een heuvel en omringd door een klein eikenbos.
  • Giusti Grotto in Monsummano Terme. Ik heb het onlangs nog bezocht en alle drie de grotten op verschillende niveaus zijn prachtig. Je vindt er de grot vernoemd naar de Hemel, Vagevuur en Hel.
  • Niet die aan de Franse Riviera, dat is Mone Carlo, maar het schattige plaatsje vlakbij Lucca. Het ligt op een heuvel en wordt omringd door olijfbomen en wijnranken. Het is de thuisbasis van 2 kwaliteitswijnen, Montecarlo bianco en Rosso di Montecarlo.
  • San Miniato, waar ik mijn middelbare school heb afgerond. Het is de thuisbasis van een heerlijk truffelfeest tijdens de herfst.

Natuurlijk mag je Siena, Florence, Lucca en Pissa niet missen. Ik raad je wel sterk aan om er vroeg in de ochtend naar toe te gaan om zo lange rijen bij monumenten, musea en andere bezienswaardigheden te voorkomen. Ga ook vroeg naar het Uffizi of Galleria dell’Accademia, om dezelfde reden. Pissa is prachtig bij zonsondergang en dan ook veel minder druk.

In de zomer tip ik je maar al te graag Circolo Torre met een mooi terras dat uitkijkt op het centrale plein. Dit is een van mijn favoriete plekken om te eten. Vorig jaar in augustus waren enkele vrienden van mij uit Milaan verrast over de (lage) prijzen. Start met een aperitief in Ritrovino di Caino, dat wordt gerund door de charmante Simona. De plek is favoriet onder fietsliefhebbers die er genieten van een tagliere di formaggi e salumi met wat focaccia brood en een locale rode wijn.

Sommige zijn verrast wanneer ze meer te weten komen over Toscaanse recepten. Vlees was vroeger een luxe. Mijn voorouders aten niet vaak vlees. Klassieke gerechten als Pappa al Pomodoro, Panzanella en Ribollita soepen zijn gemaakt van leftovers en wat er op dat moment beschikbaar is in de moestuin in combinatie met oudbakken brood en onze kostbare extra virgin olijfolie.

Foto’s Tiziana Fierli

Wil je meer info over Tiziana Fierli kijk dan eens op haar website www.lascuoladifurio.com of neem contact op via Facebook