Going Local met Tinka in Sirolo

Tinka Pothaar woont al 42 jaar in Italië. Samen met haar Italiaanse man woonden ze eerst 4 jaar in Mestre, een voorstad van Venetië, daarna 1 jaar op Sardinië. Vervolgens in Bergamo en sinds 5 jaar wonen ze nu in Sirolo, in de regio Le Marche. Sirolo is een kleine stad, dat 17 km ten zuiden van Ancona ligt in het natuurgebied Conero.

‘Hier wonen, maakt iedere dag voor mij een feest’, begint Tinka enthousiast te vertellen. Het begint al bij het opstaan wanneer ik de luiken open doe en het prachtige landschap voor me zie. Dan besef ik hoe bevoorrecht ik ben om hier te wonen. We ontbijten dan in het dorp Numana met een kopje koffie en een pasta (croissant). We kletsen dan wat met onze vrienden en maken vervolgens een flinke wandeling met onze hond Pino. Meestal naar het haventje en vervolgens over de boulevard naar Marcelli waar we brood kopen. Woensdag gaan we naar de markt in Numana en op vrijdag in Sirolo. Daar kopen we groente en fruit bij de boeren en verse vis. Na de lunch gaan we vaak naar het strand en ’s avonds naar Sirolo. In de zomermaanden is Sirolo ontzettend gezellig, met terrasjes, muziek en vrolijke vakantiegangers.

Er zijn veel mooie plekken te bezoeken in de regio. Absoluut een bezoek waard zijn de volgende highlights:

  1. De mooie stranden, zoals La Spiaggia S. Michele, La Spiaggia Urbani en La Spiaggiola. De mooiste is Le Due Sorelle. Dit strand is alleen bereikbaar met een boot die vanuit het haventje Numana vertrekt. Het strand is prachtig en de zee nog mooier. Je moet wel zelf eten en drinken meenemen, want er is verder niets. De bootreis kost ongeveer 20 euro per persoon.
  2. De druipsteengrotten van Frasassi bij het dorpje Genga.
  3. Portonovo is zeer de moeite waard met een mooi strand en lekkere visrestaurantjes.
  4. De bedevaartsplaats Loreto. In de enorme kathedraal staat het huisje van Maria met de zwarte Madonna, die beschermheilige van de luchtmacht is. De legende wil dat de engelen dit huisje uit Bethlehem naar Loreto brachten.
  5. Offagna, een middeleewse burcht, waar ieder jaar in juli een week lang een middeleeuws feest wordt gehouden. De mensen lopen dan in de kleding uit die tijd en Offagna is prachtig versierd en verlicht met fakkels.

In deze regio kun je echt genieten van mooie natuur, van velden vol zonnebloemen, graan, lavendel en wijngaarden.

‘Minstens 1 keer in de week gaan we naar Ancona’, gaat Tinka verder. We zetten de auto in de parkeerplaats Stamira en lopen door de stad. Vaak gaan we naar de Dom S. Ciriaco en wandelen door het prachtige park Cardeto waar een Joods begraafplaats is uit 1400. Erg mooi is ook Passetto, het strand van Ancona.

Als je bezoek brengt aan deze regio proef dan beslist de ‘tagliolini al ragù’, een heerlijke pastasoort met vleessaus. ‘Sardoni  allo scottaditto’, letterlijke vertaling: ansjovisjes waarbij je je vingers verbrand bij het omdraaien op de gril, met knoflook en peterselie  is ook erg lekker.  En niet te vergeten de ‘Erbe del Campo (verse wilden groenten van het veld). In het plaatsje Offagna kun je heerlijke pizza’s eten in Pizzeria Sotto la Rocca, wel eerst reserveren. De wijn ‘Rosso Conero’ en de Varnelli likeur zijn altijd goed.

Ons favoriete restaurant is het visrestaurant 30 Nodi Orso Maggiore aan het strand bij Numana. Vis, wijn, aardige bediening, niet duur en heel gezellig. Voor een aperitief gaan we naar Caffè Centrale van Losolito Gioacchini in Sirolo.

‘In deze regio kun je echt genieten van mooie natuur, van velden vol zonnebloemen, graan, lavendel en wijngaarden. Maar ook van de stranden de prachtige groene heuvels en de rust’, vertelt Tinka tot slot. Het Conero gebied is zeker de moeite waard voor een fantastische vakantie.

Foto’s: Tinka Pothaar

2 reacties op “Going Local met Tinka in Sirolo

  1. Hennie nicolai

    Mooie informatie wij gaan volgend jaar 6 weken naar dit gebied

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.