Going Local met Marijke, Sandra en Jeroen aan het Trasimeno-meer

Marijke Pellegrino-Kanters heeft 40 jaar -in de woestijn lopen schreeuwen-, dat zij een kwaliteitscamping wilde starten in Toscane. Uiteindelijk is ze op de grens van Toscane en Umbrië neergestreken. Sinds 2007 woont ze in Tuoro sul Trasimeno. Ze is 37½ jaar getrouwd geweest met haar Italiaanse man. Helaas overleed hij in 2003. Nu woont ze samen met haar dochter, schoonzoon en kleinzoon en runnen zij gezamenlijk succesvol het Appartementen B&B “Villa Pellegrino”.

Hier genieten ze dagelijks van een prachtig uitzicht over het Trasimeno-meer, in een rustige omgeving met fluitende vogels en bronstige herten in het voorjaar. In hun mooie tuin en bos horen ze vanuit de vijver kwakende kikkers met op de achtergrond een tikkende specht, roetsjende eekhoorntjes en een roepende uil.

Hoe lekker is het om te wandelen of op de fiets te stappen om je te laten verrassen door wat er op je pad komt. Je wordt verwend met steeds weer een schitterend uitzicht over het meer. Voor een wandeling van 1,5 uur pak je de Hannibal route. Wil je lekker uitwaaien, de boot naar één van de eilanden in het meer. Geniet bij terugkomst van een aperitivo in Marijke’s favoriete bar op de Piazza in Tuoro sul Trasimeno en lekker eten in het restaurant Il Pescatore. In dit restaurant geniet je van heerlijke streekgerechten. Een favoriet gerecht uit deze streek is wild zwijn en proef zeker ook de olijfolie van Umbrië.

De lucht boven het meer is dan gevuld met duizenden vliegers van allerlei kleuren en maten.

Het Trasimeno-meer ligt centraal tussen Toscane en Umbrië. Er kunnen uitstapjes gemaakt worden naar beide regio’s. Tussen 10 minuten en 1 uur rijden, zijn er veel bekende steden en dorpen te bereiken, zoals Siena, Assisi, Spello, Orvieto en Perugia. In de bekende plaatsen worden jaarlijks evenementen gehouden, zoals het Umbria Jazz Festival in Perugia en de paardenrace Palio di Siena. Dichter bij huis in mei in Castiglione del Lago is er Coloriamo i Cieli, een internationaal vliegerfeest. De lucht boven het meer is dan gevuld met duizenden vliegers van allerlei kleuren en maten. De karrentocht in Tuoro, een wedstrijd voor sterke jonge mannen in klederdracht die middeleeuwse karren voorttrekken. Een defilé met prachtig geklede mannen en vrouwen in middeleeuwse klederdracht.

‘Dan is er de Infiorata, waar we zelf ook aan meedoen’, vertelt Marijke. Dit is een bloemlegging in de straten van Tuoro op de dag van Corpus Domini. De avond van tevoren gaan Sandra en Jeroen met de andere mensen mallen tekenen op straat. De volgende ochtend om 5.00 uur gaan we met z’n allen eerst een kop cappuccino drinken in de bar op de piazza. Daarna begint de bloemlegging. Er heerst altijd zo’n gezellige sfeer!

In de zomermaanden vinden er Sagra’s oftewel dorpsfeesten plaats. Vaak duren deze meerdere dagen en staat de lokale specialiteit centraal. Marijke geeft aan dat de botenraces in Passignano favoriet zijn. De race, aan de oevers van het meer, stamt uit de periode tussen de middeleeuwen en Renaissance.

Wie van lekker eten houdt moet zeker in de maand augustus komen. Eerst is er het historisch diner in Tuoro sul Trasimeno. Dit diner bestaat uit gerechten uit de 15e eeuw, dat wordt geserveerd door Romeinse soldaten. Verder zijn er gezamenlijke diners aan lange tafels in de gezellige straatjes van Tuoro met op de achtergrond life muziek.

Voor diegene die van gezellige markten houden, kunnen iedere zaterdag in Cortona en Perugia terecht.

Geïnspireerd om naar het Trasimeno-meer te vertrekken, kijk dan eerst op de website www.villapellegrino.com . Het Appartementen B&B waar je kunt genieten van een verbluffend uitzicht over het Trasimeno-meer, met van hieruit ruim voldoende uitstapjes naar bezienswaardigheden.

Sei benvenuto!

Foto’s:Marijke Pellegrino-Kanters

1 reactie op “Going Local met Marijke, Sandra en Jeroen aan het Trasimeno-meer

  1. Marianne Groenland

    Bij elk verhaal en bij elke foto krijgen we weer meer zin, om af te reizen naar Villa Pellegrino.
    Nog een dik half jaar, dan zijn we bij jullie. 👋👋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.