Going Local met Liesbeth in Città della Pieve

Liesbeth Koenen-Rakhorst woont sinds 1,5 jaar in Umbrië, het groene hart van Italië. Om precies te zijn in het middeleeuwse stadje Città della Pieve. Ze is getrouwd en moeder van een tweeling die op dit moment 13 jaar is. Haar vader, gepensioneerd hovenier, woont bij haar in. Hij houdt de tuinen en moestuin bij.

‘Samen met mijn man Guido hebben wij een Casa Vacanse, genaamd Pian della Bandina, een kleinschalig vakantie appartementencomplex’, vertelt Liesbeth. In totaal hebben wij 6 appartementen en een vrijstaande villa, maar vanaf volgend jaar april komt er nog een groot appartement bij. In totaal kunnen er dan 44 gasten bij ons verblijven.

In april 2015 hebben wij onze gasten voor het eerst verwelkomd en op dit moment zit ons 2de seizoen er alweer op. Zo’n drie keer per week kook ik voor onze gasten en eten wij samen met hen aan de grote buitenbar, gelegen aan het zwembad. Zelf maak ik Limoncello en olijfolie, die gelijk na het plukken geperst wordt en dus extra vergine en daardoor een heerlijke iets peperige smaak heeft.

Wij willen onze gasten een beleving bieden en daarom hebben wij verschillende thema-avonden, zoals een Italiaanse avond, een bbq avond en een pizza avond. We verzorgen stadswandelingen en gaan uit eten met onze gasten. Trattoria Bruno Copetta verzorgt dan een overheerlijk 5 gangendiner uit de Umbrische keuken. Op vrijdag verzorgen wij een rondleiding met lunch en proeverij bij wijn- en olijfboerderij Pomario, onze overburen.

Casa Vacanze ligt midden op het platteland, gelegen tussen bossen en olijfgaarden. Gasten kunnen dan optimaal genieten van rust. Op korte afstand liggen prachtige steden om bezocht te worden zoals Perugia, Orvieto, Montepulciano, Assisi, Siena, maar ook Rome en Florence liggen op een kleine 2 uur bij ons vandaan.

Daarnaast ben ik ook weddingplanner. Nederlandse bruidsparen kunnen bij ons verblijven en hun huwelijk vieren in de olijfgaard of trouwen in het Palazzo delle Corgna in Città della Pieve. Alle zaken rondom de trouwerij worden verzorgd, van alle benodigde papieren tot aan de kapper.

Een heerlijke dag voor ons is om samen met de gasten een georganiseerde stadswandeling te maken door de mooie stad Città della Pieve. We bezoeken een aantal musea en kerken, maar ook het smalste straatje Vicolo Baciadonne. Dit straatje is zo smal dat een beetje brede man hier niet rechtstandig doorheen kan en toch echt even zijwaarts moet gaan lopen. We proeven onderweg het heerlijkste ijs, passeren prachtige vergezichten en gaan langs winkels waar je saffraan kunt kopen, welke in de omgeving van Città delle Pieve verbouwd wordt. Na de stadswandeling strijken we neer op een terras op een van de mooie pleinen en genieten van een aperitief met bijbehorende hapjes. De dag sluiten we af met een overheerlijk diner van Umbrische lekkernijen.

Enkele hoogtepunten van Città della Pieve zijn:

  • Cattedrale di San Gerasio, gelegen aan het plein in het centrum van de stad.
  • Het museum van Kossuth. Deze kunstenaar heeft jarenlang een atelier gehad en men heeft na zijn dood een museum geopend.
  • Het Palazzo della Corgna met zijn twee trouwzalen, de Sala Grande met mooie plafondschilderingen en de intiemere Sala Rossa.
  • De oude kerk Oratorio di Santa Maria dei Bianchi is nu een museum en heeft een aantal verborgen fresco’s van de beroemde schilder Pietro Vanucci, ook wel Perugino genoemd.
  • Het smalste straatje van Italië, de Vicolo Baciadonne.

In de buurt liggen natuurlijke zwavelbaden, Bagni San Filippo, die een bezoek waard zijn. Niet ver van de città ligt Montepulciano, wat ik een mooie stad vind, maar helaas wordt overlopen door vooral Amerikaanse toeristen. Een andere prachtige stad in de buurt is Assisi met het mooie klooster van Sint Franciscus. Een favoriete dagtrip maak ik graag naar de prachtige stad Orvieto met zijn vele winkeltjes, ondergronds gangenstelsel en een schitterende dom.

Città della Pieve heeft veel goede restaurants. Aan te bevelen is Trattoria Bruno Copette met een heerlijke kaart en altijd een goede en vriendelijke bediening. Proef pasta met truffel, want Umbrië staat bekend om zijn zwarte truffel. Voor een heerlijk aperitief ga je naar bar Pippo & Gemma. Zij hebben goede wijnen, bier van de tap en serveren heerlijke hapjes.

Naast alle bezienswaardigheden adviseer ik de gasten om rond te rijden door het prachtige landschap van Umbrië. Het is er altijd groen en je kunt er genieten van de vele vergezichten.

Voor meer informatie over ons landgoed Pian della Bandina bekijk onze website www.piandellabandina.nl  of voor trouwerijen www.huwelijkinitalie.nl

Foto’s: Liesbeth Koenen-Rakhorst