Going Local met Klaartje in Monteleone d’Orvieto

In februari 2008 is Klaartje Heerze met haar gezin vanuit Nederland verhuisd naar Monteleone d’Orvieto in Umbrië, op de grens met Toscane. Montelione ligt vlakbij Citta della Pieve en Orvieto.

‘Ik ben 42 jaar oud, getrouwd met Torben (45) die ik heb ontmoet tijdens mijn studententijd in Amsterdam’, begint Klaartje te vertellen. We hebben twee dochters, Giulia (9) en Elena (6). Toen Giulia nog een baby was zijn we naar Italië verhuisd om ons eigen vakantieverhuurbedrijf te beginnen. We kochten in 2008 een grote villa met 7 appartementen en zwembad met een waanzinnig uitzicht en begonnen met het verhuren van Casa San Carlo (www.casasancarlo.com).

In Nederland werkte ik als boekenuitgever en Torben was internetconsultant van onder andere de voetbalclub Ajax. We wilden heel graag uit de ‘kantoorsleur’ en graag samenwerken en dan het liefst op slippers in de zon. Als 18-jarige woonde ik 6 maanden in Perugia en leerde er Italiaans. Al gauw besmette ik Torben tijdens onze vakanties met het Italië-virus. Na de zoveelste vakantie in midden-Italië besloten we op huizenjacht te gaan en te kijken of we daadwerkelijk hier een bestaan konden opbouwen. Ook toen we, tussendoor, kersverse ouders waren geworden bleven we vastberaden om te emigreren. Een keuze waar we nog geen spijt van hebben gehad. Hoewel het heus lastig is geweest natuurlijk. Je geeft immers alles op, je familie en vrienden, je vaste baan, huis, zekerheden… voor misschien wel een onzinnig en onzeker avontuur. Met een kleine baby nota bene. Maar het is gelukt en we verhuren met veel plezier en succes al 9 jaar onze appartementen.

Umbrië is nog een redelijke ongerepte regio van Italië, lekker boers en dus no nonsense, maar minstens zo mooi als de bekende ‘grote broer’ Toscane.

Torben kookt graag en er wordt veel met de gasten gegeten en aan lange tafels gekletst. Ook is hij officieel sommelier (A.I.S.), dus ook staan de Umbrische wijnen vaak op tafel. We zijn een exportbedrijf in olijfolie en wijnen begonnen en hebben een eigen webwinkel: www.lekkerumbrie.nl. Op deze manier proberen we de regio, die wij zo liefhebben, niet alleen bij onze zomergasten te promoten, maar ook bij de mensen in Nederland en België. Wij proberen met de Sagrantino di Montefalco DOCG een alternatief te bieden voor de eeuwige Chianti Classico.

Zelf ben ik, ook na 9 jaar, nog steeds erg dol op Orvieto. Het is een ideale stad om uren in te struinen, lekkere dingen te proeven in een van de restaurantjes, barretjes en enoteca’s, om mooie dingen te zien -de Duomo met zijn schitterende voorgevel beneemt me ieder keer weer de adem- en om je onder te dompelen in de geschiedenis. De Etruskische invloeden blijven boeiend en alleen al de ligging van de stad is natuurlijk ongekend prachtig. Hoog bovenop het tufstenen plateau dat over de geweldige vallei uitkijkt.

Een ideale dag voor mij is een dag waarop ik de kinderen naar school breng, even een koffie drink ‘al banco’ in ons lokale barretje en dan binnendoor over de heuvels van Ficulle naar Orvieto rijd. Daar zet ik de auto bij het station en ga ik met de funicolare naar de top van de berg waar het oude centrum begint, om daarna richting de Duomo te slenteren. Ben ik alleen, dan ga ik naar het museum naast de Duomo. Met de kinderen doe ik de rondleiding door de ondergrondse stad of beklim ik de toren vlakbij, dat een schitterend uitzicht biedt over de hele stad en omgeving. Ben ik met Torben samen, dan nemen we een 2de koffie met prosecco, alvorens te besluiten waar we zullen gaan lunchen. Wij vinden Da Carlo leuk, een trattoria in een achteraf gelegen steegje, gerund door een sympathieke familie. Maar er zijn talloze goede eetgelegenheden. Aan het einde van de middag komt de stad weer tot leven met flanerende Italianen. Erg leuk om de sfeer weer te zien veranderen. Onze dochters doen aan atletiek in Orvieto en laatst hadden ze een avondestafette pal voor de Duomo op het centrale plein. In het donker, met de Duomo schitterend verlicht, renden honderden kinderen fanatiek rondjes… dan voelen we ons erg ingeburgerd.

Wij zelf wonen op het platteland, maar in de omgeving is er genoeg te doen zoals:

  • Genieten van het geweldige landschap van Umbrië, zo gevarieerd en altijd groen (het heet niet voor niets Het Groene Hart van Italië), bijvoorbeeld vanaf het uitkijkpleintje in Monteleon d’Orvieto of vanuit de steegjes van Citta della Pieve.
  • Bezoek Assisi, Orvieto, Todi en Perugia, omdat het mooie steden zijn.
  • Ga naar de watervallen van Terni, de Cascate della Marmore, de hoogste watervallen van Europa.
  • Toer een dagje rond op een Vespa of in een tuk tuk rond het Trasimeense meer.
  • Bekijk de jaarlijkse ‘Palio’ van Citta della Pieve, de prachtige kostuums, ridders, vuurspuwers en ossenkarren zijn geweldig. (Zie foto)

Bij ons direct in de buurt zitten veel restaurantjes. Mijn 2 favorieten zijn Aroma – Locando dei Sapori in Fabro Scalo en Bistrot Del Duca in Ciatta della Pieve. In Aroma wordt op hoog niveau gekookt. Prachtige, verfijnde gerechten en een sympahtiek jong stel dat hard werkt om de ‘eens iets andere dan umbrichelli al cinghiale’ op de kaart te zetten. Bistrot Del Duca is sinds jaar en dag ons gezinsadresje met 8 tafeltjes. Christian Palazzi, de kok, is inmiddels een vriend geworden die wij in de winter graag thuis uitnodigen voor een Indische rijsttafel. Omdat ook hij en wij weleens snakken naar wat anders dan Italiaans eten.

Proef zeker de Sagrantino di Montefalco wijn. Dit is de topwijn van Umbrië. Heel bijzonder van karakter en waanzinnig bij een mooie gegrilde bistecca of, beter nog, wild. Dus dat brengt mij uiteraard bij het wild zwijn (cinghiale), de specialiteit van Umbrië. Verder wordt er veel zafferano (saffraan) geproduceerd in onze regio. Mijn dochters zijn dol op risotto allo zafferano. Zo zacht en lekker, mits goed bereid natuurlijk.

Voor een aperitivo ga je naar Caffe degli Artisti in Citta della Pieve, omdat de barmannen goede cocktails maken. Ze hebben vaak livemuziek en je kunt lekker ‘mensen kijken’ vanaf het terras.

Bezoek je Umbrië wil ik graag het advies geven: Take it easy. Drop your phones and take a good look around you! Je kunt hier op zoveel onverwachte mooie plekjes stuiten. Umbrië is nog een redelijke ongerepte regio van Italië, lekker boers en dus no nonsense, maar minstens zo mooi als de bekende ‘grote broer’ Toscane. Maar een stuk goedkoper, dus dat is ook mooi meegenomen.

Foto’s: Klaartje Heerze