Going local met Evelyn op Sicilië

Evelyn Nobel-Clay (49) woonde 2 jaar in Palermo en sinds maart 2015 in Nunziata op Sicilië. Ze is getrouwd en moeder van 3 kinderen. In Nederland woonde ze in Haarlem en had ze samen met haar man een restaurant, dat nu gerund wordt door hun bedrijfsleidster. Op Sicilië runnen ze nu een B&B.

‘In het centrum van Haarlem had ik een Italiaanse traiteur en delicatessenzaak’, begint Evelyn te vertellen. Toen ik in Palermo woonde heb ik bij la Nonna de Italiaanse taal geleerd, maar ook de kneepjes en geheimen van de Siciliaanse keuken. Hierdoor kook ik Siciliaans als een Siciliaanse.

Als je afreist naar Sicilië geef ik je graag de tip om vooral geen haast te hebben, want hier gaat alles langzaam.

Een perfecte dag is een dag dat ik ontbijt in de bar en geniet van een granita en een brioche. Daarna ga ik zwemmen in de Alcantara kloof. Aansluitend vaar ik vanuit Giardini Naxos naar de blauwe grot om er te zwemmen in de Ionische zee. Ter afsluiting eten we dan een heerlijke pizza in ons dorp die ik bij de afhaalpizzeria meeneem.

De streek waarin ik woon heeft een rijke historie. Enkele highlights zijn absoluut:

  • De vulkaan Etna
  • Het Griekse theater in Taormina
  • De Alcantara kloof
  • De vissershaven in Acitrezza
  • La Chiesa Madre, de kerk in Giarre
  • Een wijnproeverij van de ‘Etna’. Alle wijnen zijn voortreffelijk.
  • De vismarkt en de Dom in Catania.
  • De Godfather route.

Er zijn hier verschillende restaurants waar je heerlijk kunt eten. De beste pizza’s van Europa, die je ook kunt afhalen, eet je bij Pronto Pizza. In het centrum van Riposto kun je goed eten in Astemio. Voor vis ga je naar Lido Monsone. In Borgo del Etna werkt de chef van het Etnahotel met mooie ingrediënten en kun je genieten van op en top slow food. Maar ook in Taormina bij Il Barcaiolo met uitzicht over zee is het menu fantastisch. Voor heerlijke wijn ga je naar café Timo Leone in Taormina.

Een bekend lokaal gerecht is Pasta con i Ricci, pasta met zee-egel, en daarbij een glas witte wijn Etna DOC. Er worden hier in de streek zeer goede wijnen gemaakt die zeker de moeite waard zijn om te proeven.

‘Een favoriete dagtrip voor ons is een dag naar de stad Siracusa’, gaat Evelyn verder. Het heeft een mooi oud centrum met veel culturele bestemmingen. Er is ook een prachtige baai en je kunt er leuke boottochtjes rond de stad maken. Om na te genieten gaan we graag naar het strand Fontane Branche. Wist je dat Siracusa een link met Nederland heeft? Michiel de Ruyter is er namelijk overleden.

‘Als je afreist naar Sicilië geef ik je graag de tip om vooral geen haast te hebben, want hier gaat alles langzaam. Let niet op het afval, het is er helaas. Ik rijd altijd met een rol vuilniszakken rond en ruim dagelijks een deel van de vuilnis op’, eindigt Evelyn haar verhaal.

Meer informatie over de B&B en appartementen van Evelyn: casa-azzurra 

Foto’s: Evelyn Nobel-Clay