Going Local met Eline in Trieste

Sinds december 2003 woont Eline Kits Nieuwenkamp met haar man en zoon Teis in Trieste. Na een jaar van om de 2 weken reizen tussen Nederland en Trieste, werd het tijd om samen te gaan wonen en van die keuze heeft ze geen spijt. Ze heeft het zeer naar haar zin in Trieste en gaat met veel plezier naar haar werk, het hoofdkantoor van Generali, de grootste verzekeringsmaatschappij van Italië.

Een heerlijke dag voor Eline is een ontbijt met een ‘Krapfen’ of een ‘Veneziana’ en een kopje Illy caffè, in één van de vele bars die Trieste heeft. Daarna een dagje zeilen in de Golfo di Trieste, met een duik in zee. ‘s Avonds een diner aan de kust met een overheerlijke antipasto: Baccalà Mantecato. Dan een primo, Spaghetti alle vongole of alla Busara, gevolgd door een secondo, gegrilde orata of branzino. En als dessert zijn ‘Carsolina’ of ‘Kaiserschmarrn’ toppers, gecombineerd met een kopje koffie en een glaasje grappa. ‘Voor mij geen Pelinkovac, de digestivo die hier in de regio veel gedronken wordt, die is mij te bitter. Een dagtrip met de Vespa of een wandeling in de Carso (Kras in het Sloveens) is ook heerlijk. Dat is een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt tussen Trieste, Gorizia/Nova Gorica en Postojna. Het is een plateau waar kalksteen aan de oppervlakte ligt, de term karst is hiervan afgeleid’.

Een aantal Osmiza’s heeft een fantastisch uitzicht over zee. Het is heerlijk om er een dagje in de zon te zitten met een boek of krant, genietend van een glas wijn met een hapje. Wij doen dit regelmatig.

‘Ga beslist ook naar een Osmiza of Osmizza (Sloveens Osmica)’, vertelt Eline enthousiast. ‘Dit is een privé huis waar eigengemaakte wijn en vleeswaren, zoals rauwe ham, gekookte ham en salami genuttigd kunnen worden. Daarnaast staan ook hardgekookte eieren, kaas, olijfjes en gedroogde tomaten op het menu. Een aantal Osmiza’s heeft een fantastisch uitzicht over zee. Het is heerlijk om er een dagje in de zon te zitten met een boek of krant, genietend van een glas wijn met een hapje. Wij doen dit regelmatig. Maar pak ook een veerbootje naar het nabijgelegen Muggia en wandel door het kleine vissersstadje. De kust bij Sistiana is mooi om naar zee te gaan. De veerboot is een leuk alternatief in plaats van de auto en het geeft je daarbij een prachtig uitzicht op de stad en de prachtige kust’.

‘In Trieste zelf ga je vooral iets doen’, vertelt Eline. Zoals vele Italiaanse steden belangrijke bezienswaardigheden hebben, is Trieste juist meer een stad om lekker te slenteren. De stad heeft een rijke koffiecultuur, het is de stad waar Illy, het bekende koffiemerk zijn hoofdkantoor heeft. Wandel door de wijk Cavana of vanaf de zee langs het Canal Grande het centrum tegemoet en bekijk de prachtige Tempio Serbo Ortodosso di San Spiridione aan je rechterzijde. Recht voor je de ligt de Chiesa di Sant’Antonio Nuovo. Loop over Piazza Unità, het grootste plein aan zee van Europa, of maak een rit in de historische Tram de Opcina naar het dorpje Opicina dat in de heuvels boven Trieste ligt.

Aan de Golf van Trieste, op ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van Trieste, ligt het Castello di Miramare. Het is een eyecatcher door de ligging, met alle ramen gericht op zee. Het museum zou ik overslaan. Een aanrader is het Immaginario Scientifco, een wetenschapsmuseum gericht op de nieuwe generatie dat ten doel heeft de wetenschappelijke en technologische cultuur te bevorderen en te verspreiden.

‘Voor een aperitivo ga ik het liefst naar Miti Caffè, een kleine maar gezellige bar in Borgo Teresiano waar mooie muziek wordt gedraaid en goede wijn wordt geschonken. De barman is heel aardig en spreekt Engels’.

‘Lekker eten doen we op de zeilclub, Società della Vela. Members only, maar ben je in Nederland lid van een zeilclub, dan ben je hier ook welkom’, legt Eline uit. In het centrum van de stad aan het Canal Grande, kan je lekker eten bij één van de vele restaurantjes, Antico Panada bijvoorbeeld. Of bij Caffè Teatro Verdi, naast Piazza Unità. Drink een kop koffie bij Caffè Tommaseo, één van de historische café’s van Trieste. Op de Rive, aan de kust in het centrum, zijn een heleboel bars en restaurantjes, maar die zitten jammer genoeg niet direct aan zee. Als je echt aan zee wilt zitten en met uitzicht op zee wilt eten, eet dan na een dagje aan zee op het terras van Bagno Ausonia, of ga in het centrum naar Ristorante La Barca di Marina San Giusto of naar Trattoria Bellariva, buiten de stad langs de kust in Sistiana.

Foto’s: Eline Kits Nieuwenkamp

0 reacties op “Going Local met Eline in Trieste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.