Going Local met Arjan en Heleen in de Zuid Marche

Al ruim 6 jaar runnen Arjan en Heleen Agriturismo Sopra e Sotto in het zuiden van Le Marche. Op hun grote landgoed staat de oude casale met sfeervolle appartementen en er is een kleine, schaduwrijke camping tussen de fruit- en notenbomen. In de directe omgeving zijn tientallen middeleeuwse stadjes op de toppen van de heuvels. De Adriatische Zee is dichtbij, net als de hoge bergen van het Nationale Park Mont Sibillini. Kortom: een omgeving om tot rust te komen en te genieten van al het moois dat Le Marche te bieden heeft!

De hoofdstad Ascoli Piceno is een “must do”. Slenter door de oude straatjes, bezoek de Duomo en pik een terrasje bij de beroemde Bar Meletti op het mooie Piazza del Popolo. Bestel een aperativo en je krijgt er naast je glas wijn een schaal overheerlijke hapjes bij, met natuurlijk de olivi d’ascolana. Deze gevulde, gefrituurde olijven is een delicatesse van de streek. Een hele originele manier om de stad te bekijken is om via je GPS of smartphone de geocache “Il cuore Ascolana” via  www.geocaching.com te downloaden. Via een speurtocht m.b.v. foto’s zie je de stad met andere ogen, voor kinderen bijzonder leuk om te doen.

Veel gasten komen naar Sopra e Sotto om te genieten van de buitensportmogelijkheden in Le Marche. Neem een paar goede wandelschoenen mee en trek de heuvels in met onderweg prachtige middeleeuwse stadjes. Stap op de fiets en rijd over de vele boerenweggetjes door het afwisselende landschap vol zonnebloemen, graan en olijfbomen. Routes zijn beschikbaar of te downloaden op www.gpsies.com  of www.wikiloc.com.

Sopra e Sotto Outdoor organiseert ook begeleide activiteiten. Wekelijks trekken we de bergen in van de Monti Sibillini. Er zijn wandelingen op elk niveau. Het uitzicht vanaf de Monte Sibilla (2173m) is spectaculair en de bloemenpracht op de hoogvlakte ”Piano Grande”, aan het begin van de zomer, is adembenemend. Er zijn pittige bergtochten te maken naar toppen van ver boven 2000 m, zoals de Monte Vettore en Monte Redentore, met zicht op het bijzondere meertje Lago di Pilato. Sportieve topdagen voor mensen die van natuur en actie houden.

Heerlijk lui kun je zijn aan de kust van de Adriatische Zee. De zandstranden van Pedaso en Cupra Marittima zijn rustig en hebben een aantal leuke strandtentjes waar je heerlijke verse vis kunt eten. De kustplaatsjes Grottamare en San Benedetto hebben wat meer allure en vertier. Deze stranden zijn erg geschikt voor jonge kinderen omdat het lang ondiep blijft. En tja… gelati is natuurlijk overal te koop, net als de espresso!

De strandjes van Monte Conero staan op elke poster en ansichtkaart. En we moeten zeggen dat ze prachtig zijn in het voor- en naseizoen, eventueel in combinatie met een leuke wandeling door de bossen langs de krijtrotsen van de kust. We raden onze gasten echter af om de stranden in augustus te bezoeken. De baaitjes zijn dan overvol. Tenzij je natuurlijk je Italiaans op wilt halen met veel verschillende mensen om je heen.

Er zijn vele markten in de buurt. Zelf maken we gebruik van de markten in Montalto della Marche (woensdagochtend) en Comunanza (zaterdagochtend). Niet gericht op toerisme maar samen zijn onder de Italianen. We kopen er de lokale porchetta (gevulde rollade van speenvarken), ciauscolo (zachte salami) en zakken vol met verse groenten en fruit van het seizoen. Porto San Giorgio staat bekend om zijn markt met honderden schoenen, tasjes, lappen en kleding (donderdagochtend). Een scharrelochtend bij uitstek. De rommel avondmarkt in Fermo is een echte aanrader, net als de maandelijkse antiekmarkt in Ascoli.

Le Marche is een echte wijnregio. Bekend is de Rosso Piceno, een samenspel van smaken van de Sangiovese en de Montepulciano druif. Bezoek de biologische wijnhuizen Fiorano in Cossignano of Centanni in het dal van de Aso en proef het verschil in druiven. Info: www.gamberorosso.it of de wijnapp: vivino.

Montelparo is een van die typische oude stadjes in Le Marche. Nauwe straatjes met een gezellige bar, alimentari voor de eerste levensbehoeften, en de bakker aan het plein. Ristorante Leone heeft een prachtig terras. Even verderop in Santa Vittoria kan je bij Farfense de beroemde zelfgemaakte ravioli gevuld met vijg bestellen. In Ortezzano kun je heerlijk eten bij La Rosa di Venti en Il Vecchio Gelso. Beiden hebben een heerlijke traditionele Italiaanse keuken.

In het midden van al dit moois in de Zuid Marche ligt Agriturismo Sopra e Sotto. Een vakantieadres waar gastvrijheid, rust en gezelligheid voorop staan. Informatie vind je op www.soprasotto.com.

Foto’s: Arjan en Heleen