Going Local met Agnes in Casamaggiore

Agnes den Hartogh woont sinds 6 jaar op de grens van Umbrië en Toscane. Om exact te zijn in Casamaggiore, een frazione van de gemeente Castiglione del Lago aan het Lago Trasimeno, waar zij een studio/atelier aan huis heeft.

Als illustrator, beeldend kunstenaar en graficus haal ik veel inspiratie op uit dit gebied: de prachtige natuur, architectuur, het cultureel erfgoed, maar vooral het leven samen met de locals in dit kleine dorpje Casamaggiore. Ik werk veel in mijn atelier, maar deel mijn passie en kennis op verschillende manieren. Ik geef workshops zoals leren tekenen in het landschap, papierscheppen en experimentele druktechnieken. Daarnaast probeer ik met de plaatselijke bevolking laagdrempelige community-art projecten te realiseren, leg ik het leven van de omgeving en mensen vast in een schetsdossier en exposeer ik regelmatig.

Als iedereen kletsnat is, gaan de eigengemaakte grappa’s en limoncello’s rond en is het de bedoeling dat je ‘piu o meno’ als verdoofd en verzadigd je laat opdrogen in de zon.

Een perfecte dag voor mij is, wanneer ik eind september een telefoontje krijg van een goede vriend, om de volgende dag mee te helpen met de druivenpluk. Ik houd er ieder jaar rekening mee, want ik weet dat het plukken altijd een kritisch moment is: morgen of overmorgen. Zoals vele kleine lokale wijnboeren is mijn goede vriend ook erg afhankelijk van heel veel helpende handjes. Na een lange ochtend hard werken genieten we samen met zijn allen van een 5 gangen pranzo, dat door zijn vrouw bereid is. En dan proeven we de traditioneel non-alcoholische eerste persing.

Een andere heerlijke dag is wanneer ik op Ferragosta, een nationale feestdag, uitgenodigd wordt bij een Italiaanse familie. Na een overdadige lunch wordt er volgens traditie met water gegooid. Nonno en nonna blijven bespaard in deze verfrissende oorlog en kijken lachend toe. Als iedereen kletsnat is, gaan de eigengemaakte grappa’s en limoncello’s rond en is het de bedoeling dat je ‘piu o meno’ als verdoofd en verzadigd je laat opdrogen in de zon. Het is tenslotte 15 augustus. Daarna maken we met z’n allen een wandeling om alles ‘eruit te lopen’.

In mijn omgeving zijn veel prachtige dorpen en steden te bezoeken zoals:

  • Cortona
  • Panicale
  • Castiglione del Lago
  • Montepulciano
  • Paciano

Mijn top 5 favoriete restaurants in de buurt zijn gebaseerd op een combinatie van vriendelijkheid, authenticiteit, prijs-kwaliteit en originaliteit:

  1. Piccola Trattoria Guastini
  2. Ristorante Osteria le Scalette
  3. Tratoria la Grotta Cortona
  4. Ristorante la Capannina
  5. Osteria la Loggetta

Voor een goede aperitvo moet je zijn bij Peperosa Castiglione del Lago en Pescatore Castiglione del Lago. Je kunt er heerlijk aan het meer zitten, lekker relaxen en bij de laatstgenoemde genieten van fijne muziek.

Voor een dagtrip ga ik graag op donderdag naar Cortona. Eerst lekker struinen over de lokale markt in Camucia, die de grootste is in de omgeving, daarna klim ik naar boven om uitgebreid in Cortona te lunchen.

Wanneer je Italië bezoekt praat dan zeker met de locals. Italianen houden van kletsen en ouwehoeren. In mijn omgeving werkt dat zeer bevredigend en vraag waar je de mooiste olijfolie of wijn kunt vinden. Veelal zijn deze producten in de plaatselijke supermarkt te koop, maar het is veel leuker om het rechtstreeks te kopen. Koop je groenten bij een stalletje aan de weg. Ik ben er verzekerd van dat deze groenten van goede kwaliteit zijn. Spreek je de Italiaanse taal niet goed, probeer dan met handen en voeten je verstaanbaar te maken. Dat stellen ze hier erg op prijs. Dit geldt ook voor een bezoek aan een restaurant. Het wordt zeer gewaardeerd als je je waardering uitspreekt en je verstaanbaar maakt in een klein beetje Italiaans.

Het mooiste dat ik hier de afgelopen jaren heb ervaren, is het delen van de overweldigende schoonheid van de omgeving met mijn cursisten. Veel kwamen hier blanco, maar durfden de uitdaging aan om zich over te geven en de indrukken te vertalen in schetsen, tekeningen en schilderijen. Laat het een trigger zijn voor de creatievelingen die hun vakantie op een andere manier willen herinneren. Ik geef een voorbeeld hoe ik mijn directe omgeving vertaal in tekenen.

Indien geïnteresseerd, ben ik te bereiken op www.tekenenonderdetoscaansezon.nl