Abruzzo

Sulmona

Omringd door imposante bergen in de regio Abruzzo lijkt het net of het plaatsje Sulmona in een natuurlijk amfitheater ligt. Hoge bergtoppen van de Apennijnen kijken neer op het historische stadje dat bekend staat om zijn gesuikerde amandelen, confetti di Sulmona. Ondanks enkele verwoestende aardbevingen die het stadje door de eeuwen heen trof, is het een schatkist vol historische bezienswaardigheden wat goed bewaard is gebleven. We wandelden door de Corso Ovidio, door het hart van het historisch centrum.

Sulmona ligt in het centrum van de regio Abruzzo en kent een lange geschiedenis. Het was Caesar die tijdens het Romeinse Rijk de stad verrijkte met tempels, aquaducten en kuuroorden. De hoofdstraat Corso Ovidio is vernoemd naar een van de belangrijkste historische figuren van de stad. De Romeinse dichter Ovidius werd hier in 43 v.Chr. geboren en is beroemd om zijn liefdesgedichten.

Een wandeling over de Corso is een reis door de tijd en vertelt een eeuwenoude geschiedenis. Een belangrijke historische bezienswaardigheid is het aquaduct met zijn 21 spitsbogen die Piazza Garibaldi omlijsten. Het bouwwerk is een van de meest geavanceerde voorbeelden van middeleeuwse bouwkunde. Het monument werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw in opdracht van Manfred van Schwaben en beantwoordde de noodzaak om de stad te voeden met water uit de bergen. Ondanks de vele aardbevingen is het bouwwerk uitstekend bewaard gebleven en getuigt de expertise van de ingenieurs uit die tijd.

Piazza Garibaldi is het centrale plein van Sulmona. Wij bezochten het stadje op een zaterdagochtend toen er een grote markt op het plein plaatsvond. Verse groenten en fruit wordt overal aangeprezen en marktkooplieden verkopen overheerlijke snacks uit hun foodtrucks. In kleine groepjes staan bij de barokke fontein, Fontana de Vecchio, de Sulmonese bij elkaar om het laatste stadsnieuws of nieuwste roddel uit te wisselen.

Sulmona-confetti

Opvallend is de gekleurde confetti die je niet alleen hier op het grootste plein tegenkomt, maar door de hele stad. Het is de trots van Sulmona, de overheerlijke gesuikerde amandelen. Volgens traditie worden ze bij veel gelegenheden uitgedeeld. Van geboortes tot diploma-uitreikingen en van bruiloften tot verjaardagen.

De confetti-traditie is eeuwenoud en volgens mondelinge overlevering gaat het terug naar de Romeinen, die ze als klein geschenk tijdens familiefeesten uitdeelden aan gasten. In de 15e eeuw maakten de nonnen van het Santa Chiara klooster er een gewoonte van, om zoete amandelen in gekleurd papier te verpakken om ze zo op bloemen te laten lijken. Nog steeds wordt het ambacht vakkundig en creatief voortgezet, zoals te zien is in de vele ambachtelijke winkels verspreid door de plaats. Wie meer wil weten over de Sulmona-confetti kan een bezoek brengen aan het Pelino-museum.

De middeleeuwse charme van het centro storico is overal tastbaar. Prachtige palazzo’s sieren de straten. Palazzo Mazzara, Palazzo Corvi, Palazzo Anelli en Palazzo Grilli zijn de meest opvallende. Hoogtepunt is Palazzo Annunziata uit de 14e eeuw met op de gevel decoratieve elementen. Overal zijn er verrassingen, zoals het barokke parochiecomplex van de Santissima Annunziata met een 65 meter hoge klokkentoren die boven de stad uittorent.

Naast middeleeuwse architectuur herbergt Sulmona ook overblijfselen van een 2000 jaar oude Romeinse villa met een aantal indrukwekkende mozaïeken. De kathedraal van San Panfilo werd in de 11e eeuw gebouwd op een oude Romeinse tempel. Het heiligdom is vanwege vele aardbevingen herhaaldelijk herbouwd en weer aangepast. Al wandelend ontdekten we de meest mooie straatjes en prachtige pleintjes. Benoemenswaardig is de Via dell’Ospedale met veel interessante historische gebouwen.

Sulmona ligt dichtbij het Majella Nationaal Park en prachtige dorpen zijn er te bezichtigen waaronder Pacentro met zijn middeleeuws kasteel en Anversa degli Abruzzi. Wandelliefhebbers kunnen volop genieten van de ruige omgeving en schitterende natuur. Bergpaden leiden wandelaars door een schilderachtige omgeving en beboste valleien.

Sulmona en de omringende omgeving is een ware ontdekkingstocht ver weg van de gebaande paden. Het is een ideale bestemming voor mensen op zoek naar een rustige omgeving, maar waar genoeg mogelijkheden zijn voor avontuurlijke uitstapjes en het proeven van gastronomische hoogstandjes.

0 reacties op “Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.