De bruisende en fascinerende stad Palermo

Palermo, de regionale hoofdstad van Sicilië, is een van die steden waar de geschiedenis zo op straat ligt. Diverse machten hebben in de loop der eeuwen hun beschaving achtergelaten en is terug te vinden in kunst, monumenten en cultuur. De stad is een bruisende mediterrane centrum met 1 miljoen inwoners en een fascinerende mix van tegenstrijdige eigenschappen. Wij brachten een bezoek aan deze kleurrijke hoofdstad van Sicilië.

Palermo

dolce

Teatro Massimo Palermo.

De geschiedenis van Palermo is allesbehalve stabiel. Verschillende dominante machten, vanwege de strategische ligging in het midden van de Middellandse Zee, hebben hun sporen achtergelaten. Veel beelden en bouwwerken zijn daarom afkomstig van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen, Fransen en Spanjaarden. Het resultaat van deze geschiedenis is vandaag de dag terug te vinden in een breed scala van bouwstijlen, lokale gerechten en in vele plaatsnamen die niet van Italiaanse afkomst zijn.

Palermo, la Cattedrale

piazza Pretoria, fontana della Vergogna

Palermo

Naast de rijkversierde kerken en paleizen in het centro storico van Palermo is ook armoede zichtbaar. Ik kan me nog goed herinneren dat we behoorlijk onder de indruk waren van deze contrasten. Zodra je de kleine straatjes inloopt met het typische drogende wasgoed hangend aan de gevels, zie je ook vervallen huizen waarvan soms alleen nog een stenen karkas overeind staat.

Palermo

Vanuit ons hotel, gelegen aan de haven, hebben we een prachtig uitzicht op de Tyrreense Zee en haven, waar grote cruiseschepen liggen aangemeerd. Via de Corso Vittorio Emanuele lopen we langs winkeltjes en gezellige barretjes en terrassen. In een van de restaurants kunnen we kiezen uit een scala van heerlijke visgerechten en typische Siciliaanse desserts zoals Cassata, een erfenis van de Arabieren. Voor luxere winkels van gerenommeerde merken gaan we naar Via della Libertà.

I Quattro Canti

La Chiesa di San Domenico

Als je door Palermo loopt vallen de vele paleizen op. Een aantal is in particulier bezit en andere zijn musea. Het palazzo dei Normanni is in de 9de eeuw door de Arabieren gebouwd en door de Noormannen in een schitterend paleis veranderd. De vele monumenten en kerken staan op de Unesco lijst. Deze zijn allen absoluut een bezoek waard:

 • Ponte dell’Ammiraglio
 • La Chiesa San Cataldo
 • La Chiesa San Giovanni degli Eremiti
 • La Chiesa Santa Maria dell’Ammiraglio
 • Cappella Palatina
 • Palazzo Reale
 • Palazzo Zisa
 • Palermo Cathedral

Palermo, Palazzo Reale of dei Normanni

Geuren en kleuren zijn te vinden op de markten, waarvan de Arabische oorsprong nog steeds duidelijk aanwezig is dankzij het lawaai en waar de marktkramen dicht op elkaar staan. De markt vormt een groot labyrint. Je staat versteld dat hier ook nog scooters doorheen rijden. Er is een overvloed aan verse vis, vlees, groeten en fruit.

Ballerò

Ballerò

Ballerò

Ballerò

Ben je op zoek naar een Italiaans avontuur, dan zul je je helemaal thuis voelen in Palermo. In deze bruisende stad vind je geen toeristenmenu’s en wordt er hoofdzakelijk alleen in het Italiaans gesproken. Verdwaal en geniet van de geschiedenis die op elke hoek van de straat aanwezig is. Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt?

Palermo

Tips:

 • Bezoek het Palazzo dei Normanni en de Cappella Palatina.
 • Bewonder het omvangrijke Teatro Massimo. Het theatergebouw is ook wel bekend vanwege een dramatische scene uit The Godfather III.
 • Ga naar een voorstelling van de Siciliaanse marionetten. In diverse theaters zijn poppenshows, evenals in het Museo Internazionale delle Marionette.
 • Ben je met de auto, negeer dan de illegale ‘parkeerwachters’ die kaartjes proberen te verkopen voor parkeerplaatsen die gratis zijn.
 • Proef sfinciuni, een pittige pizza die in de hele stad verkrijgbaar is, met tomaten, uien en caciocavallo, een Siciliaanse kaas.

Meer Sicilië:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s