De smaak van Napels

Dolcissimo!

Dankzij de ligging en het klimaat van Italië, zijn er allerlei heerlijke vruchten het hele jaar verkrijgbaar. Wij eten graag vers fruit als dessert. Het is ook het populairst onder de Italianen. Zo lekker, ananas of verse aardbeien met een klein beetje ijs erbij. Wist je dat de Italianen ook de uitvinders van het ijs zijn? De heerlijke smaken die in elk restaurant of gelateria worden geserveerd, buono!

Dat Italianen van zoetigheid houden, weten we allemaal wel. Bij het ontbijt begint men de dag vaak met een brioche en na een maaltijd wordt er een dolce gegeten. Er zijn veel verschillende dolci. Tijdens onze reis door het land van ‘ la dolce vita’ komen we een verscheidenheid aan zoetigheden tegen. In het hoge noorden zijn er andere traditionele dolci dan bijvoorbeeld in het midden of het zuiden van het land.

De meest bekende dolce is het Italiaanse dessert tiramisu, dat letterlijk ‘pak me op’ betekent. Een naam die is voortgekomen uit de sterke koffie die het toetje bevat. Tiramisu komt oorspronkelijk uit Treviso, maar is te eten door heel Italië. Traditioneel wordt het wereldberoemde dessert zonder alcohol gemaakt, tegenwoordig zijn er veel verschillende variaties.

Cantuccini is ook een bekende onder de dolci. Deze heerlijke Toscaanse amandelkoekjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato. Een andere beroemdheid zijn de amaretti koekjes. En nee, er is geen amaretto in verwerkt, al lijkt de naam er veel op. Traditioneel werden ze gemaakt van bittere amandelen, tegenwoordig meer van abrikozenpitten. Beide koekjes worden maar al te graag geserveerd met een zoete dessertwijn.

Voor ons staan de Siciliaanse cannoli toch echt wel bovenaan onze lijst wat betreft favoriete zoetigheden. Deze gerolde koekjes gevuld met ricotta zijn onweerstaanbaar. Wij eten ze dan ook vaak ‘even’ tussendoor. Buonissimo!

Wanneer we door een stad wandelen is het voor ons, net als voor veel Italianen, de gewoonste zaak van de wereld om even een pasticceria binnen te lopen. De etalages zien er ook altijd zo uitnodigend uit om wat te gaan proeven. Het valt op hoe vaak men deze heerlijke winkels uitloopt met prachtige dozen vol lekkernijen. Zoals wij in Nederland vaak een bos bloemen geven aan iemand, geven Italianen graag een doos gevuld met dolci aan elkaar. Je begrijpt, wanneer je bij ons langs komt, wat je ons kunt geven!

Lees de rubriek Keukenpraat voor meer Italiaans eten en recepten.

Een gedachte over “Dolcissimo!

  1. Weer een ontzettend leuk stukje met mooie foto’s erbij. Wat de tiramisù betreft kun je de betekenis ook figuurlijk zien: TIRA MI SU di morale; een opkikkertje dus! Wat de ingredienten betreft zit dat wel goed volgens ons, hahaha. Een fijn weekend voor jullie!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.