Stedentrip Toscane

Wandeling door de historische stad Siena

Gelegen in het hart van Toscane, omringd door de beroemde wijnstreek Chianti, ligt de schitterende historische stad Siena. Volgens veel Italië kenners moet de stad nog mooier zijn dan het nabijgelegen Florence. De middeleeuwse stad staat op de World Heritage Site van Unesco en heeft vele mooie en interessante plekken om te bezichtigen. De wereldberoemde Piazza del Campo, midden in het centrum van de stad, maakt veel indruk.

Wandeling door de historische stad Siena

Met de Italiaanse zon boven ons hoofd, wandelen we door de middeleeuwse binnenstad. Siena is prachtig met een uitzonderlijke rijkdom aan kunst, beelden, fresco’s, kerken en palazzi, gemaakt door de grootste meesters van de Italiaanse renaissance.

Piazza del Campo

We wandelen via Piazza Salimbeni, een plein vernoemd naar de bankiersfamilie Salimbeni, naar het schitterende Piazza del Campo. Deze enorme piazza Piazza is schelpvormig, geplaveid en is een van de grootste middeleeuwse pleinen van de wereld. Veel belangrijke bezienswaardigheden staan in de buurt van het waaiervormige plein. Elk jaar op 2 juli en 16 augustus vind op de Piazza del Campo de beroemde Palio, paardenrace, plaats. Het plein ligt in het hart van de zeventien contrade. De rivaliteit tussen deze wijken leeft op tijdens de race.

Op de Piazza del Campo staat de hoge middeleeuwse klokkentoren Torre del Mangia. De toren werd gebouwd in 1344 en is 88 meter hoog. Een klim van meer dan 400 treden klinkt misschien ontmoedigend, maar je zal beloond worden met een verbluffend uitzicht over de stad en het landschap. Naast de toren staat het Palazzo Pubblico en is tegenwoordig het stadhuis van Siena. De middeleeuwse vertrekken van dit monument, met de fraaie schilderingen, zijn opengesteld voor het publiek. Verder zijn er vele terrasjes van cafés en restaurants rondom dit mooie plein.

Aan het andere kant van de piazza staat de Fonte Gaia, gemaakt door Jacopo della Quercia. Het water in de fontein wordt aangevoerd door een 500 jaar oud aquaduct.

Siena
Piazza del Campo
Fonte Gaia
Palazzo Salimbeni
Baptistery of St John

Paleizen, kerken en musea

In Siena is er veel te bezichtigen. Enige voorbereiding kan geen kwaad om te kiezen uit de vele palazzi, kerken en musea. Maar je mag absoluut niet de markante kathedraal missen met zijn onmiskenbare witte en zwarte gevel. De Duomo is een van de mooiste voorbeelden van Italiaans gotische stijl. Wandel zeker ook naar binnen, want hier liggen kunstwerken van Bernini, Michelangelo en andere kunstenaars op je te wachten.

Siena behoort zonder enige twijfel tot de mooiste plaatsen van Italië.

Tips

  • Bezoek de Il Palio di Siena, die 2 keer per jaar (op 2 juli en 16 augustus) wordt gereden. Sinds de 1ste wedstrijd in 1283 is er weinig veranderd.
  • Bezoek twee symbolische plekken: de hoge gotische Basilica di San Domenico en de Casa di Santa Caterina.
  • Breng een bezoek aan het Museo dell’Opera Metropolitana en de Santa Maria della Scala, een van de oudste hospitalen van Europa, gedecoreerd met fresco’s uit de 15de eeuw.      
  • Bezoek de antiekmarkt die elke 3de zondag van de maand wordt gehouden.
historische stad Siena

Hotels in Siena

 

4 reacties op “Wandeling door de historische stad Siena

  1. Mooie foto’s, Pieter!

  2. Leuk stukje over Siena! Ook de bibliotheek in de Duomo is fascinerend, en als het lukt bezoek dan ook de “Monte dei Paschi di Siena” (alleen open bij speciale gelegenheden, zoals gedurende de Palio). Het archief, de kunstwerken, de vergaderzaal… bijzonder en interessant.

  3. pieterarnolli

    Bedankt Saskia voor deze tips! Inderdaad is de bibliotheek in de Duomo prachtig en interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.