Ferragosto

15 augustus, Ferragosto, is de Nationale Feestdag in Italië. Op deze dag is iedereen vrij en ligt het openbare leven stil. De deuren van winkels en restaurants blijven gesloten en de bedrijven zijn dicht. Is men tijdens de Ferragosto niet op vakantie, dan maakt men wel een uitstapje naar zee of de bergen. Bijna overal worden sagre en feste gehouden. Ook zijn er tal van concerten en festivals die dan worden afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Maar wat wordt er eigenlijk gevierd? De naam Ferragosto kent haar oorsprong in de Latijnse benaming feriae Augusti (rust van augustus), een festiviteit die refereert naar een door Keizer Augusto ingestelde rustdag, 18 v Chr. De Romeinse keizer stelde de inwoners vrij van werk tijdens de zomerse hitte. Dat deze maand zijn naam draagt is geen toeval. Er werd op deze manier een rustperiode gecreëerd, die noodzakelijk was om op adem te komen, na de immense inspanningen van de voorafgaande weken van weelderige oogsten.

Tijdens deze periode werden ezels, muildieren en ossen ontzien van hun werk en behangen met bloemenslingers. Ook werden er paardenrennen georganiseerd. Deze tradities worden vandaag de dag nog steeds in leven gehouden in veel dorpen en steden. Een goed voorbeeld is de Palio in Siena.

Vroeger werd er de gehele maand Ferragosto gevierd, men genoot van feesten, markten en verschillende uitstapjes tijdens de gehele feestelijke periode. Tegenwoordig wordt er alleen 15 augustus mee bedoeld. Door de gemiddelde Italiaan, wordt er smachtend naar toe geleefd en de vakanties worden rondom deze datum gepland. Net als toen, gebruikt men deze periode om het werk neer te leggen en intens te genieten van eten, drinken en samen zijn. Het is dan ook druk op de weg. Je bent gewaarschuwd!

Maar Ferragosto heeft ook een religieuze betekenis. Op deze dag vieren de Italianen de Assunzione della Beata Vergine Maria, de Maria Tenhemelopneming, de dag dat de Heilige Maagd Maria naar de hemel gaat en herenigd wordt met haar zoon Jezus. In veel dorpen en steden zijn er processies, waarbij Maria een rondgang op de schouders maakt, gevolgd door een stoet gelovigen.

Wij wensen iedereen een Buon Ferragosto!

Foto vuurwerk: Maranatha.it Photography

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s