Pasen in Italië

Pasqua, oftewel Pasen, wordt beschouwd als de tweede belangrijkste vakantie in Italië na Kerstmis. Traditioneel vier je een lang weekend Pasen. Het begint al op goede vrijdag met de vele processies waarbij beelden van Maria en Jezus door smalle straatjes worden gedragen of op een groot plein worden tentoongesteld, vaak onder begeleiding van wapperende olijftakken.

Wist je, dat vanaf goede vrijdag tot paaszondag in heel Italië de kerkklokken niet luiden, als symbool voor het lijden van Christus?

Zoals met veel feestdagen, heeft Italië met Pasen ook zijn eigen eettradities. Lunch is de grote maaltijd van de dag met meestal lamsvlees op het menu. Dit vanwege de belangrijke rol die het speelt in de katholieke kerk. Lamsvlees verwijst naar ‘het lam Gods’ die zijn leven gaf voor het heil van de wereld. En natuurlijk eieren. Symboliek is belangrijk in de Italiaanse cultuur. Eieren staan voor de cyclus van het leven en wedergeboorte. Brood staat steevast op tafel. Wij hebben al een Colomba in huis gehaald. Het is een zoete cake, net als met Kerstmis de Panettone, in de vorm van een duif.

2de Paasdag wordt in Italië Pasquetta of Lunedi dell’Angelo genoemd. Voor veel Italianen staat het programma op deze dag vast: fare delle scampagnate. Als het mooi weer is breng je de dag door op het platteland, met een picknick of barbecue en drink je wijn met je vrienden.

Met de paasvakantie kan je eigenlijk doen wat je wilt. Zoals de Italianen zeggen: ‘Natale con i Tuoi, Pasque con chi vuoi’. (Kerstmis met je familie, Pasen met wie je maar wilt). Nou ja…, met bijna iedereen!

Er zijn in veel Italiaanse steden verschillende paastradities, waarvan sommige spectaculair zijn.

Urbi en Orbi

In Rome wordt de grootste en meest bekende mis door de paus gehouden. Tijdens deze Paasmis spreekt hij om 12 uur ’s middags het Urbi en Orbi uit, vanaf het balkon van de Sint Pieter. In verschillende talen wordt de zegen gegeven, waarna een groot kruis met honderden brandende fakkels de nacht verlicht.

Scoppio del Carro

In Florence wordt een grote kar met vuurwerk door witte ossen door de straten getrokken en op het Piazza del Duomo tot ontploffing gebracht. Dit gebruik gaat terug naar de tijd van de kruistochten om de wederopstanding van Jezus te vieren.

La Madonna Che Scappa in Piazza

In de regio Abruzzo kleden de mensen zich in het groen en wit. De kleuren staan voor wedergeboorte en hoop. De processie wordt geleid door een in het zwart geklede Madonna die symbool staat voor rouw. Terwijl zij door de straten loopt, worden er witte duiven losgelaten en verwisselt zij langzaam haar kleding totdat zij geheel in het groen gekleed is.

Enna in Sicilië heeft een bijzondere processie met ruim 2.000 monniken in traditionele kledij.

Hoe vier jij Pasen?

2 gedachtes over “Pasen in Italië

 1. Hoe vier ik de Pasqua?
  Traditioneel “pranzo”……met mijn kinderen en aanhang….Meestal is het mooi weer dus het pranzo doe ik buiten op het terras. Een lange tafel waar we gezellig allemaal kunnen zitten.

  – antipasto::het zeevruchten en bruschetta
  – primo piatto: pasta met zeevruchten en kreeftsaus
  – secondo piatto: vlees op de barbecue en groenten
  – dessert: baba met rum toetje en ijs

  Met Pasquetta gaan we heerlijk picknicken ergens als het weer tenminste mooi is. Dit jaar is het voorjaar vrij regenachtig maar ik heb ook vaak Pasquetta op het strand gevierd. Een restaurantje op het strand en daarna heerlijk in de zon liggen…….

  Fijne Paasdagen aan allemaal!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s