Otranto

De auto navigeert langs olijfgaarden met daartussen rode aarde, langs een azuurblauwe zee met witte stranden. En dan ineens is daar Rudy. ‘Ik ben al vier jaar onderweg’. Hangend over het stuur van zijn oude fiets, begint hij te vertellen. ‘Na het fietsen van de Santiago de Compostela, de beroemde Pelgrimroute, ben ik Nederland weer ontvlucht’. Hij fietst dwars door Europa, met zijn hele hebben en houwen opgebonden op een eigengemaakte fietskar. Van Duitsland naar Polen, tegen gehouden bij de Russische grens, weer terug via Albanië dwars door Italië op weg naar waar dan ook. ’s Nachts slaapt hij in zijn tentje waar dat mogelijk is. ‘Rusland kwam ik niet in, moest ik weer helemaal terug. Ach, wat maakt het uit, ik heb de tijd’. De man met zijn rode baard, ietwat onverzorgd gebit en verbleekte rode pet op zijn hoofd, kon zo uit het tv programma Joris Showroom gestapt zijn. ‘Oja, als je mijn fietsmaat tegenkomt, moet je wel even toeteren’, vertelt Rudy verder. ‘Hij fietst op een ligfiets, kan niet missen’. We kijken elkaar aan en denken hetzelfde. Nog meer Rudy’s uit Nederland hier in het zuiden van Puglia? In onze achteruitkijkspiegel zien we Rudy kleiner en kleiner worden.

Zij belegerden de stad en 800 inwoners die weigerden het christendom af te zweren werden gedood.

Na deze onverwachte ontmoeting, die we even moeten verwerken in onze bovenkamer, lopen we Otranto binnen. De stad ligt in de provincie Lecce en kijkt uit op een mooie haven en turquoise Adriatische zee. Hier ontmoeten mensen van oost en west elkaar al eeuwenlang. Turbulente gebeurtenissen hebben de stad gemaakt tot wat hij nu is. Er gaat een hele geschiedenis schuil achter Otranto. Het begint bij de Grieken die de stad hebben gesticht en gaat verder met de Byzantijnen en Noormannen, die er de belangrijkste haven van Salento maakten. Een vertrekpunt voor kruisvaarders en een centrum voor handel. Rond 1480 werd dit beëindigd door de Turken. Zij belegerden de stad en 800 inwoners die weigerden het christendom af te zweren werden gedood. Beroemde historische gebouwen zijn de La Chiesa di Santa Maria dei Martiri en het 15de eeuwse kasteel. Wij dwalen door een labyrint van smalle straten met mooi onderhouden huizen in het historisch centrum. In juli en augustus is Otranto één van de meest levendigste steden van Puglia.

Tip: Ga naar de beschermde oase van de Laghi Alimini. Dit moerasland is een prachtig natuurgebied, waar je kunt zwemmen, wandelen en fietsen. Geniet van de rust, fauna en flora. Of ga naar een mooi wit strand. Eén van de mooiste is Baia dei Turchi. Hier kwamen de Turken aan toen ze de stad veroverden. Nu komen er alleen plaatselijke bezoekers op het zijdezachte zand.

Wij vervolgen onze weg langs de kust richting Porto Badisco. We rijden langs de ruige kust met rotskapen en kliffen, die verticaal in het water staan en worden afgewisseld met mooie stranden en baaien. Aangekomen in Porto Badisco belanden we op een klein plein met uitzicht over zee. We ploffen neer op dat ene bankje onder die ene boom. Dit is Puglia, onze eerste ontmoeting buiten Santa Maria al Bagno.

Porto Badisco

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.