Cultuur & Lifestyle

Overwinteren

Nardò

Terwijl wij de boulevard oplopen kijken we onze ogen uit. Zien we dat nu goed? Ja echt…, ze zwemmen in zee. Het is begin november, mensen liggen in zee te badderen. De jas kan uit en de zomerkleren en slippers kunnen weer uit de koffer. De zon staat hoog aan de blauwe hemel als wij neerstrijken op een terras voor een kop koffie. Dit is dus overwinteren.

Misschien al gelezen, maar we zijn in Santa Maria al Bagno. Een badplaats in de hak van de laars, oftewel in de regio Puglia. Nu zullen velen denken: overwinteren in Italië? Ja, waarom niet? Het klimaat in de wintermaanden van Zuid-Italië doet weinig onder voor de temperatuur in Spanje en nog minder voor de gemiddelde temperatuur in Portugal (Algarve). Daarom is het vreemd dat niet meer overwinteraars de vlucht naar Zuid- Italië hebben gemaakt. Eerlijk is eerlijk, de commercie speelt er ook niet echt handig op in.

Je leeft hier tussen de locals of nog beter gezegd, met de locals.

Italië is nog niet echt ingericht op overwinteraars. Natuurlijk, je kunt een optrekje kopen in Calabria of Puglia, maar dat is weer zo drastisch. Je zult net als wij, op zoek moeten gaan naar aangeboden mogelijkheden. Echte faciliteiten zoals je die in Benidorm en Antalya vindt, zijn er niet. Maar gelukkig is er internet en google. Zo hebben wij vorig jaar de woning Casa Mario op Sicilië bewoond en nu dit jaar een stulpje in Santa Maria al Bagno. Er zijn genoeg mogelijkheden in de hak, de zool en de punt van de laars. Een verschil met overwinteren in Spanje of Portugal is, dat je hier meer op jezelf bent aangewezen. Er zijn hier geen grote kolonies van Nederlanders, Duitsers of Engelsen te vinden. Je leeft hier tussen de locals of nog beter gezegd, met de locals.

Een georganiseerd overwinteraanbod naar Italië is er dus niet, maar er zijn wel individuele aanbieders van accommodaties. Veel Italianen hebben een huis in Calabrië, Puglia of ergens anders in het zuiden, waar je tegen een goed tarief een paar maanden kunt doorbrengen. Allora, wij genieten in ieder geval van een colazione op ons terras met zon en uitzicht op zee en hebben de zomerkleren uit de koffers gehaald. Laat die zon maar schijnen!

Nardò

La bella Italia sempre la piu bella del mondo!

Fare dolce far niente!

1 reactie op “Overwinteren

  1. Ik woon er al 21,5 jaar op het platteland van Noci waar ik een B&B heb Noci is de buurplaats van Alberobello, genaamd Villa Lavanda. Inderdaad, eind oktober zwemmen is prima te doen en zelfs wel in november en dan kun je op het midden van de dag ook prima buiten lunchen, op een terrasje zitten in november, januari en februari. Ik had eens een gast uit NL en zij ging toen we in februari buiten gingen lunchen in haar badpak voor het huis zitten. Dat vond een boer die op de tractor voorbij kwam toch een heel bijzonder gezicht en hij maakte een flinke slinger met de tractor en raakte bijna de droogstenen muren langs onze privé weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.