Keukenpraat

Buon appetito

f4cb2-salade

Het was wel weer even wennen van de week, toen ik na lange tijd weer eens zelf in de pannen stond te roeren. Zelf weer al die groente snijden, wachten tot de groenten gaar zijn en de pasta afgegoten kan worden. Als ik terugkijk moet het zeker een maand geleden zijn dat dit tafereel in mijn eigen cucina plaats vond. De laatste weken hebben wij eigenlijk alleen buiten de deur gegeten. Het kwam zo uit! Een uitnodiging hier, een uitnodiging daar, de vele trips die we hebben gemaakt. Ja…, best veel, maar o zo lekker. Een absolute fijne bijkomstigheid is, dat we helemaal niet zijn aangekomen.

 Wij zitten tegenwoordig minstens anderhalf tot twee uur aan tafel.
We wonen alweer enige tijd in de laars en ook voor ons is eten, net als voor de Italianen, een belangrijke bezigheid geworden. Maar hoe komt het toch dat wij hier niet dik worden van al die koolhydraten? Eten wordt hier beschouwd als een sociale bezigheid. Het is zo, Italianen houden van eten. Maar eten is niet altijd een overdaad. Hier eet je kleine porties en geniet je ervan. Wij zitten tegenwoordig minstens anderhalf tot twee uur aan tafel. Eten doe je niet voor de tv, maar gezellig met elkaar thuis, op een terrasje of in een trattoria. Het Italiaanse eten is ook veel te lekker om even snel naar binnen te werken. Nee nee, hier genieten we van ieder hapje, kijk je naar je eten, ruik je eraan en proef je het echt. Handig ook, want je voelt je veel sneller vol.
Daarnaast bestaat het eten vooral uit verse groenten, fruit en ‘goede’ vetten zoals pure olijfolie. Bij het eten wordt altijd water gedronken en als er wijn op tafel staat, worden er 1 of 2 glazen gedronken en niet de hele fles. Ondanks dat Italianen graag een wijntje, een aperitiefje en een digestiefje drinken, zie je ze zelden dronken. Het is in Italië sociaal niet geaccepteerd om dronken te zijn. Oh het laatste: de Nederlandse pasta’s zijn zo anders dan de Italiaanse. In Nederland is er veel meer saus bij en zijn de porties vele malen groter. Heerlijk al dat Italiaanse eten. Ja natuurlijk, geef mij maar nog een dessert. Het kan er wel bij. Buon appetito!

Voor diegene die een goed en gezellig restaurant zoeken aan het Lago di Garda, lees een weektrip Lago di Garda. Je wordt zeker niet teleurgesteld.

La bella Italia sempre la piu’ bella del mondo!

Fare dolce far niente!

0 reacties op “Buon appetito

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.