Een weektrip Lago di Garda

39377-verona2b2bpiazza2bdelle2berbe

Druk druk druk waren we deze maand met bezoekjes van familie. Wat moeten we ze laten zien? Er is zoveel moois rond het Lago di Garda. Een vakantie in Italië moet dan ook niet te vol gepland staan. Tenslotte zijn we in het land van ‘la dolce vita’ en wil je het leven rond Lago di Garda laten proeven zoals dat hier gaat. Dus plannen we de dagen niet te vol met alleen cultuur, natuur en hotspots. We maken daarom ook flink wat tijd voor ‘dolce far niente’. Ok, om daar aan te voldoen is het volgende programma eruit gerold.

Onze familie trip begon in Verona, de stad van de Arena en het liefdesnest van Romeo en Julia. We lopen door de autovrije museumstad naar de verschillende highligths. En natuurlijk nemen we de tijd voor een cappuccinootje op de Piazza delle Erbe. Wij slaan hem nu even over, maar een absolute -must do- is het beklimmen van de Torre dei Lamberti. Deze toren is maar liefst 84 meter hoog en het uitzicht is onvoorstelbaar mooi. We lopen verder richting de Ponte Pietra (uit de eerste eeuw voor Christus!) en pakken een pranzo in één van de vele gezellige restaurantjes met uitzicht op de Adige. Natuurlijk weten ook wij La Casa di Giulia weer te vinden, maar lopen al snel door, want wat het is er weer druk. Verona…wat een stad! We komen snel weer terug, want er is meer te vinden dan alleen de bekende hotspots.

De volgende dag is het tijd voor een tochtje langs het meer. Vanaf Peschiera del Garda rijden we langs Lazise, Bardolino en Garda naar een van de mooiste punten van het Gardameer, Punta San Vigilio. Dit is een fascinerende plek op een landtong tussen Garda en Torri del Benaco. We wandelen over een oude laan tussen eeuwenoude cypressen naar de prachtige Villa San Vigilio. In de idylische kleine haven nemen we plaats op een oud gietijzeren terrasstoeltje, onder het rieten afdak met druiven boven je hoofd. Met een overheerlijk kopje koffie aan de één van de mooiste baaitjes van het meer is dit op en top genieten van ‘la dolce vita’.

Iedereen heeft zo zijn eigen plekjes en zo ook wij. Voor ons is het altijd thuis komen in het charmante stadje Torri del Benaco. Achter de muren van het kasteel ligt een sfeervol stadje waar het lang zo druk niet is als in Bardolino, Lazise of Peschiera. De oude haven met de kleurrijke vissersboten is het middelpunt van het gezellige centrum. We slenteren hier altijd graag over de mooie boulevard en door de kleine straatjes en steegjes. Aan de boulevard langs het meer zijn een aantal terrasjes aangelegd boven het water zodat we ongestoord kunnen genieten van een pizza.

59834-borghetto2bsul2bmincio

Op nog geen 12 kilometer rijden ligt het idyllisch, middeleeuws dorpje Borghetto sul Mincio. Het dorpje, of liever gezegd gehucht, staat op de lijst van de 50 mooiste dorpen van Italië. Dus begrijp je ook dat dit bezoek op onze lijst staat voor de volgende dag. Borghetto bestaat uit slechts een paar huizen die zijn gebouwd rondom een aantal watermolens. En als we hier naar toe gaan dan moet er ook gegeten worden, want hier zitten enkele goede restaurants, zoals Ristorante Antica Locanda Mincio, dat bekend staat als een van de beste van de regio. De huisgemaakte tortellini is wereldberoemd. Dat weten wij maar al te goed!

Dag vier is een bezoek aan Sirmione. Wij wonen tenslotte op een steenworp afstand van deze historische binnenstad die ligt op een lang, smal schiereiland. Uiteraard moeten wij ook dit keer lang zoeken naar een parkeerplaats, want zo te zien zijn wij niet de enige die afkomen op de sfeervolle binnenstad met zijn smalle steegjes. We lopen over de voetgangersbrug die bij de Scaligeri-burcht over de gracht ligt het centrum binnen. Dit keer slaan we de bezienswaardigheden over, want het is wel erg druk.

De Brasa Schlucht, waar ook 007 uit de Bond film ‘Quantum of Solace’ langs scheurde, heeft diepe indruk op ons gemaakt. Deze prachtige tocht dwars door de kloof is spectaculair. Natuurlijk moet de familie dit ook zelf aanschouwen. We rijden via Salò richting Lemone sul Garda en nemen de afslaf Tremosine. Vanaf hier gaat de weg steil omhoog richting Piève. Voor deze tocht pakken we de hele dag, want we nemen midden in de kloof een uitgebreide pranzo van ruim twee uur in ristorante La Forra. Tip: reserveer! En ook deze keer is het eten weer bouno. Via de ‘griezelterrassen’ in Piéve duiken we de bergen in om via Tingale weer in Salò te eindigen en deze dag op een terras de revu te laten passeren. Voor de avonturiers onder ons. Deze trip van vandaag is een echte ‘must do’.

7d541-salc3b2

De laatse trip en een echte aanrader is een fietstocht door Parco del Minco dat zich uitstrekt langs de oevers van de rivier de Mincio. Kijk, we hebben natuurlijk lekker geleefd van de week. Wel te verstaan, een tochtje, eten, glaasje van het één en ander, weer een tochtje, eten en ga zo maar even door. Aan het eind van de week en heel wat calorieën verder is het goed voor wat lichaamsbeweging. De fietstocht door het natuurpark is prachtig met alle diersoorten, voornamelijk vogels, bloemen en planten. De tocht begon vanuit Peschiera del Garda en als we willen, kunnen we helemaal door naar Mantova dat 35 km verderop ligt. Jullie begrijpen, dat is voor ons natuurlijk te ver. Wij houden het bij 15 km fietsen en dan is het voor ons wel genoeg. Oja, toch maar weer een ijsje na afloop in Peschiera genomen, omdat het zo lekker is.

Voor onze eetliefhebbers, dat zijn wij zeker, een paar tips om alvast te watertanden:

Vecchio Mulinobeach, best restaurant on the lake.

Le Ali del Frassino, piu bello.

La Forra, spectacularly delicious.

La Montina, ho voglia di qualcosa di buona.

 

Dit was een week vol variatie aan Lago di Garda. Misschien een tip voor al die vakantiegangers die staan te popelen om hier weer snel neer te strijken en denken: ‘Ja, wat zullen we eens gaan doen?’

La bella Italia sempre la piu’ bella del mondo!

Fare dolce far niente!

2 gedachtes over “Een weektrip Lago di Garda

  1. Lang, lang geleden ben ik in deze beschreven plaatsen (Lazise, Bardolino, Verona) geweest en het is leuk om jullie beschrijvingen van deze plaatsen en plekken te lezen. Herinneringen herleven en een beetje heimwee naar die tijd gaat daarmee gepaard! Het is zo wie zo een mooie serie en prachtige foto’s ! COMPLIMENTEN!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.