Monte Baldo

Indrukwekkend, is het eerste woord wat mij te binnen schiet als ik aan de Monte Baldo denk. De Monte Baldo is een Italiaanse bergketen dat ligt aan de oostoever van Lago di Garda. Bergen hebben op ons een sterke aantrekkingskracht. Het geeft een groot gevoel van vrijheid, maar nog groter het gevoel van avontuur. Vanaf onze woonplaats Peschiera del Garda, rij je drie kwartier later zo de bergen in. Dat wij meerdere tochten hebben gemaakt door deze adembenemende natuur is dan ook vanzelfsprekend.

88a91-monte2bbaldo2bpanoramico

Hierbij twee goude tips voor een indrukwekkende autotocht door de Monte Baldo.

Monte Baldo via Spiazzi naar Arco.

De navigatie zegt arrivo. We zijn aangekomen in het plaatsje Spiazzi waar de bekende Santuario Madonna delle Corona te vinden is. Deze bedevaartskerk ligt ingesloten tussen de rotsen, met rotsen boven en onder de kerk. Niet alleen de kerk is prachtig, maar hier heb je ook een schitterend uitzicht op de vallei van Adige. Vanaf Spiazzi volgen we de slingerweg ringting Ferrara de Monte Baldo om vervolgens koers te zetten ringting Pra. Onderweg komen we Italiaanse families tegen, die op zondagen met het gezin erop uittrekken. Zowel met de auto als wandelend of op de fiets. Het is dus wel uitkijken, vooral ook omdat sommige stukken wegdek erg smal zijn en we vele haarspeldbochten tegen komen. Het rem pendaal wordt geregeld ingetrapt, omdat tegemoet komend autoverkeer elkaar langzaam manouvrerend moet passeren over de soms te smalle paden. Geregeld schreeuw ik naar John, die achter het stuur zit: ‘Stop, je kunt niet verder naar rechts’. Het zweet staat in mijn handen, want als je naar beneden kijkt, kijk je ook echt ver naar beneden.

Het is hier mooi, heel mooi en de vele vergezichten zijn spectaculair. Aangekomen in Pra, waar je de kabelbaan kunt pakken naar de top van de Monte Baldo met schitterend uitzicht over Lago di Garda, zijn er twee mogelijkheden: rechtdoor naar Brentonico of rechtsaf naar Avio. Voor nu kiezen we rechtdoor naar Brentonico. Onderweg moet er natuurlijk vaak gestopt worden voor foto’s en nog eens foto’s. De drang om alles vast te leggen op de lens is altijd aanwezig. We komen geregeld een rifugio tegen, oftewel een berghut, waar je kunt eten en drinken. Dat deze populair zijn onder de Italianen is te zien aan de vele auto’s die erom heen geparkeerd staan. Via Brentonico gaan we naar Mori om uiteindelijk de Monte Baldo te verlaten en een aperativo te pakken in het mooie plaatsje Arco, dat net boven Riva ligt, helemaal noordelijk van het Gardameer. De buitengewoon spannende tocht die we achter de rug hebben wordt natuurlijk in geuren en kleuren besproken. Om de benen even te strekken volgen we de borden Il Castello. Nou, dat ‘even’ kun je vergeten, want we klouteren de ene traptree naar de andere en ongeveer 15 minuten verder zijn we bij de het loket. Tenminste dat dachten wij. Een aardige dame verteld dat we er bijna zijn: ‘volg deze weg, dan bent u met 5 minuten boven bij de ingang van Arco Il Castello’. Uiteindelijk zijn we helemaal boven op de muren van het goed bewaarde complex, met zwetende oksels en natte rug, maar dan heb je ook wat. Want vanaf hier heb je een betoverend uitzicht over de vallei met in de verte de Monte Baldo en Lago di Garda. Om naar huis terug te keren kiezen wij de weg langs het meer. Rond 22.00 uur nuttigen wij in Garda een heerlijk diner in de warme zwoele avondlucht. Het was een topdag! Deze tocht gaan we zeker nog eens over doen.

c6ce6-monte2bbaldo

Monte Baldo via Avio naar Peschiera del Garda.

John schakelt en geeft richting aan. We rijden over de rotonde in Avio en zetten koers naar de Monte Baldo. De verkeersborden geven duidelijk aan hoe je moet rijden. We slaan rechtsaf en de weg wordt gelijk smaller en stijler. Ook via de oostkant rij je via haarspeldbochten richting Pra, alleen de weg is vele male stijler. Dus een beetje handigheid in stuurmanskunsten is wel vereist. Gelukkig is het rustig op de weg. Het berglandschap is ruig, maar afwisselend met rotsen, bossen, weiden, heuvels en valleien, cipressen, olijfgaarden, wijngaarden en hier daar wat huizen en een paar kleine dorpjes. Natuurlijk ook vanaf deze kant zijn de vergezichten spectaculair en rij je langs verbluffende panorama’s. Via Pra gaan we linksaf naar Spiazzi terug naar huis, naar Peschiera del Garda. Eén besluit is genomen: ‘Volgende keer pakken we de stoeltjesliften naar de top van deze indrukwekkende bergketen!’

Hou je van Italiaanse bergtochten lees dan ook de Dolomites and Friuli Roadtrip.

c42ea-monte2bbaldo2b2bferrara2bdi2bmonte2bbaldo

La bella Italia sempre la piu’ bella del mondo!

Fare dolce far niente!

2 gedachtes over “Monte Baldo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.