Etichetta

Sinds april dit jaar hebben wij al ruim 170 families ontvangen en het hoogseizoen moet nog beginnen. Wij zitten ook helemaal volgeboekt tot eind september. De volksstammen komen uiteraard uit verschillende delen van Europa. Topaanvoerders zijn Nederlanders, Duitsers, Engelsen, Ieren en de Denen. Leuk om te zien en mee te maken hoe de verschillende gebruiken en rituelen zijn van al die verschillende mensen die aan je voorbij komen. Maar…, we zijn nu in Italië en voor diegene die nog deze kant op moet komen en om te voorkomen dat Italianen u wat meewarig aankijken of in shock uw eetgewoonten aanschouwen, wil ik graag een aantal Italiaanse gebruiken met u delen. U bent tenslotte niet thuis, maar in de laars van Europa.

Laat ik beginnen met il caffé, de nationale drank van Italië, meer nog dan wijn. Een Italiaan drinkt soms wel 5 à 6 caffè per dag. Je kunt dit opwekkende vocht op verschillende manieren drinken: espresso (een klein kopje sterke koffie), un caffè ristretto (nóg sterker), un caffé lungo (tweemaal zoveel water als een gewone caffè), un caffè macchiato (een caffè met een wolkje melk), un cappuccino (een volle kop met een schuimlaag van melk, waarover soms wat cacao is gestrooid) en zo zijn er nog meer varianten.

Als u niet tegen de Italiaanse gewoonten wilt ingaan, drink dan nooit een cappuccino als afsluiting van de maaltijd. Dan is een caffè meer op zijn plaats. De Italianen hebben hiervoor overigens een goede reden. Ze zullen na een zware maaltijd een hete drank nemen om de maaltijd sneller te verteren. Als er echter (veel) melk bij wordt gedaan, wordt dit proces juist vertraagd en ligt het zwaar op de maag. Een kaposhjinootje bestel je bij een ontbijt en zeker niet na 11.00 uur. Nu begrijpt u waarom Italiaanse obers u vol ongeloof aankijken als u na drie of vier gangen nog een cappuccino bestelt als digestief. Het is namelijk alles behalve een good digestion. Overigens u zult in Italië zien dat de Italiaan zijn koffie vrijwel altijd staande aan de bar drinkt. Degene die zitten zijn toeristen.

Nu we toch aan tafel zitten, blijven we even stil staan bij de Italiaanse eetgewoontes. Gebruik alstublieft geen mes om uw pasta in stukken te snijden. Doe dit nooit! Gegarandeerd dat u het bedienend personeel in shock krijgt als u dit wel doet. Laat de lepel ook gewoon links liggen bij de pasta en gebruik alleen uw vork bij il primo. Neem een paar sliertjes op met uw vork en zet de vork aan de kant van het bord en draai deze dan rond. Ok, slurpen is toegestaan.

Dat eten belangrijk is in Italië is bekend. Een veel gestelde vraag onder Italianen is ‘Come si mangia?’ Wanneer je ergens geweest bent wil men graag weten hoe je er gegeten hebt. Een Nederlander vraagt hoe het weer was. Nee voor een Italiaan is eten belangrijk!

Oja, voor diegene die naar ons toekomen, naar Peschiera del Garda. Het is niet Pesjiera, zoals vele Hollanders deze prachtige locatie aan het Lago di Garda uitspreken. Je spreekt het uit als Peskièra, met een K-klant en niet met een Sj-klant. Grazie!

Ik kan me voorstellen dat velen onder u dit allemaal niet zo veel kan schelen en de schouders ophalen en ’s avonds vrolijk een restaurant of pizzaria binnenlopen en ‘buongiorno’ roepen. Maar voor diegene die zich wel wat extra willen inspannen, is het goed om dit te weten.

Foto: @annakbannister

La bella Italia sempre la piu’ bella del mondo!
Fare dolce far niente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.